Vad är offside i fotboll?

Vad är offside i fotboll?

Har du någonsin undrat lite vagt vad dina fotbollskompisar egentligen pratar om när de helt plötsligt vrålar “OFFSIDE!” som om de vet bättre hur matchen ska gå till än domaren? Offside-regeln är utan tvekan den mest omtalade och tvetydiga regeln inom fotboll, så vi ska ta och reda ut detta spännande begrepp så att du kan förstå vad de menar. Besök den här sidan om du vill fördjupa dig ännu mer i spelregler.

Så, vad är egentligen offside?

Så här fungerar offside-regeln: Ingen spelare i det lag som har bollen får befinna sig närmare motståndarnas mål än motståndarnas sista utespelare i det ögonblick då bollen passas. Om domaren gör en offside-avblåsning stoppas spelet och motståndarlaget får en frispark på den plats där spelaren stod offside.

Det finns viktiga tillägg som är grundstenar för att någon ska kunna dömas för offside. Det kan till exempel bara bli offside om bollen spelas framåt. En passning bakåt i planen blir aldrig avblåst för offside.

I offsideregeln räknas alla kroppsdelar som det går att göra mål med, alltså allt utom spelarens armar och händer. Är endast en arm framför motståndarlagets sista utespelare då bollen slås är det alltså inte offside. Men ben, huvud och kropp i övrigt måste hållas utanför motståndarlagets sista utespelare för att undvika att offside döms ut.

Ska vi vara riktigt noggranna så säger regeln att två motståndarspelare måste befinna sig mellan den spelaren som tar emot bollen och målet då bollen spelas. Målvakten inkluderas dock bland dessa två spelare, varpå det i praktiken betyder samma sak som i beskrivningen ovan eftersom målvakten brukar hålla sig nära målet.

Finns det några undantag?

Det finns också några undantag. Vi har listat dem så att du i framtiden kan säga ifrån när någon skriker “offside!” i onödan.

  • Från ett inkast. När din medspelare kastar bollen till dig från sidlinjen kan du befinna dig vart som helst på planen utan att stå offside.
  • På egen planhalva. En spelare kan inte blåsas av för offside på den egna planhalvan. Alltså från det egna lagets mål fram till mittlinjen.
  • Direkt från hörna. Om en spelare nickar eller skjuter in bollen direkt från en hörnspark kan det aldrig bli offside.
  • Direkt från inspark. När bollen sparkas ut av målvakten efter att den passerat kortlinjen och spelet blåsts av gäller inte offsideregeln.

Om jag bara råkar stå fel?

Om du spelar fotboll och börjar bli lite ängslig över att du gjort fel när du spelar så ska vi lugna dig. Om du skulle råka stå fel och hamna offside, ha ingen panik. Du kan råka stå fel utan att domaren blåser av. Att bara ”stå offside” innebär inte att någon regel bryts. Du måste agera i spelet och ta emot bollen, alternativt försöka ta emot den eller på andra sätt påverka spelet för att det ska blåsas av för offside. Ett exempel på när man påverkar spelet utan att röra bollen kan vara att en spelare står i vägen för målvakten i en offside-position och på så sätt försvårar för motståndarlaget. Då har domaren rätt att blåsa av.

I slutändan är det dock en bedömningsfråga hur mycket spelet verkligen påverkades, och upp till domaren, vilket såklart öppnar upp för stor debatt. Det är antagligen här de stora diskussionerna om den kontroversiella regeln har sitt startkorn för alla engagerade fotbollsnördar.

Alla dessa diskussioner… är offside-regeln verkligen nödvändig?

Offside-regeln togs i bruk redan 1863, men förändrades 60 år senare. 1990 var det dags att korrigera regeln något igen. Utan offside skulle antagligen ett gäng anfallare bosätta sig i straffområdet – vilket också skulle tvinga motståndarnas försvarare att stanna kvar i målvaktens knä. Sannolikt skulle detta leda till rätt tråkiga matcher. Det har också utvecklats olika former av offsidefällor sen dess som en form av taktik. Så, tro det eller ej, offside är infört för att det ska bli roligare att följa matchen.

RSS
Follow by Email
Instagram