Europeiskt handikappspel

Europeiskt handikappspel påminner till viss del om asiatiskt handikappspel, för den som är insatt i det, men med en tydlig skillnad. Med europeiskt handikappspel är oavgjort ett möjligt resultat – men ett sådant resultat leder till att bettern förlorar sin insats.

Den här artikeln kommer hjälpa dig att till fullo förstå vad europeiskt handikappspel är och hur det fungerar. Artikeln kommer naturligtvis också att peka på de skillnader som finns mellan europeiskt och asiatiskt handikappspel, så att det blir lättare för dig att välja det bästa sättet att betta på, vilket kan öka dina vinstchanser.

Vad betyder europeiskt handikappspel?

Europeiskt handikappspel är en typ av bet där ett helt antal poäng eller mål läggs till en underdog och följaktligen subtraheras från favoriten. Bettet avgörs på resultatet av matchen efter justeringen för handikappet.

Europeiska handikappspel, likt asiatiska, ger ett försprång till underdogen, men till skillnad från asiatiskt handikappspel reducerar det inte bettingmarknaden till två alternativ, det vill säga att den inte tar bort alternativet för oavgjort (X). Dessa marknader erbjuds vanligtvis på fotbollsmatcher, men kan även användas på andra konventionella sporter med ett lågt antal mål/poäng.

Användarvänlighet, bra kundtjänst och lukrativa oddsbonusar på bettingsidor

Tack vare det europeiska handikappspelets popularitet finns det idag ett rätt stort antal spelbolag som erbjuder denna bettingmarknad. Sålunda kommer du hitta svenska så väl som utländska aktörer som erbjuder detta satsningsalternativ.

Gällande val av spelbolag ska du inte stirra dig blind på huruvida de erbjuder europeiskt handikappspel eller inte. Andra faktorer, som användarvänlighet, kundtjänst och oddsbonusar är också nödvändigt att ha i åtanke inför ditt val.

Hur fungerar det europeiska handikappspelet?

Det europeiska handikappspelet är i grunden ett 3-vägsspel, som liknar 1X2 bettingmarknaden. I varje match med en betydande skillnad i prestation mellan de bägge lagen läggs ett handikapp till på outsidern för att göra det svårare för favoriten att vinna bettet.

Det vill säga att europeiskt handikappspel påminner väldigt mycket om asiatiskt, men europeiskt handikapp är alltid ett heltal, vilket betyder att det kan matchas med en målskillnad. I stället för att placera ett asiatiskt handikapp på -1,5 mål eller -0,25 mål, är det europeiska handikappet alltid ett heltal, det vill säga till exempel -1, -2, -3 och så vidare.

Eftersom huvudmålet i asiatiskt handikappspel är att bli av med oavgjort-resultatet, har det europeiska handikappspelet faktiskt ett oavgjort resultat. Det är naturligtvis inte det faktiska oavgjort-momentet i en match, utan ”utjämningen” av det specifika handikapp som ett spelbolag placerat.

Exempel på europeiskt handikappspel

Låt oss säga att Tysklands herrlandslag spelar på hemmaplan mot Andorra och har nästintill en 100% chans att vinna matchen. 1X2-oddsen för att Tyskland ska vinna bör inte överstiga 1,01. Det europeiska handikappspelet gynnar då underdog-Andorra med ett antal mål (normalt 3 eller 4), som Tyskland måste övervinna för att anses som vinnare under detta bet. Detta gör betting på matchen mellan Tysklands landslag och Andorras väldigt intressant eftersom det är klurigt att förutse resultatet.

Oavsett slutresultatet så anses Tyskland endast som vinnare om de lyckas vinna med fyra mål eller fler. Den som bettat på Andorra kommer att kamma hem vinsten även om de förlorar med mindre än tre mål. Matchen klassificeras som oavgjord om Tyskland matchar det europeiska handikappet och vinner med exakt tre mål.

Jämförelse med asiatiskt handikapp

Med asiatiskt handikappspel kan man ha handikapp som +1, +1.25, +1.5, +1.75 och +2, medan europeiska handikappspel bara kan ha handikapp i heltal (+1, +2, etc.). Om man till exempel spelar med asiatiskt handikapp mellan Spanien (-1) och Sydkorea (+1), så återbetalas bägge satsningar om Spanien vinner med exakt ett mål. Om man istället spelat med ett europeiskt handikappspel så skulle en seger på ett mål för Spanien istället resultera i en förlust för Spanien (-1) och Sydkorea (+1). Varav endast ett bet på oavgjort (-1) skulle vinna.

För asiatiskt handikapp skulle Spaniens (-1)-bet motsvara (-1,5), varav oavgjort-bettet inte har någon motsvarighet, och satsningen på Sydkorea (+1) motsvarar (+0,5).

Vad som är bäst beror helt och hållet på vem man frågar. Det är en personlig smakfråga och därför är det en god idé att man sätter sig in i respektive bettingmarknad innan man hittar sin favorit. Och kom ihåg att handikappspel är mer komplext än traditionella bettingmarknader och är därför ingenting för dig som inte är väl insatt i odds och betting.

När ska man betta med europeiskt handikapp?

Som tidigare berört tar man en mycket högre risk med europeiskt handikappspel gentemot klassisk 1X2-betting. Det är dock lätt att hitta europeiska handikappspel eftersom de finns tillgängliga på nästan alla spelbolag.

Om du föredrar att backa starkare lag för att vinna, vanligen på hemmaplan, så är det värt att utforska det europeiska handikappspelet lite mer. Det finns en rätt stor chans till vinst om man lyckas pricka rätt. Oddsskillnaden kan vara stor, vilket i sin tur kan påverka din bankrulle positivt.

Strategier för europeiskt handikappspel

Att använda europeiskt handikappspel är i själva verket att försöka öka oddsen för vissa spel på favoriter. Alla matcher med en betydande skillnad mellan oddsen är dock inte lika. Därför bör fokusera på vissa matcher mer än andra, som till exempel:

Matcher där det är en tydlig skillnad mellan favoritspelaren och underdogen, vilket betyder att favoriten högst sannolikt kommer att göra många mål.

Matcher där favoritlaget har ett starkt offensivt försvar vid sidan av underdogens svårigheter.

Matcher där ett lag som anses vara en favorit nyligen har varit med om ett chockerande resultat och verkligen är motiverade att slå tillbaka.

Sammanfattning

Som vi varit inne på är europeiskt handikappspel en relativt populär bettingmarknad som påminner en hel del om det asiatiska handikappspelet. Bettingmarknaden finns tillgänglig på ett par olika svenska spelbolag, och inför valet av spelbolag är det viktigt att ha element som gränssnitt, kundtjänst och oddsbonusar i åtanke.

Europeiskt handikappspel är fördelaktigt för den spelare som känner sig manad till att testa något annat än den klassiska 1X2-bettingmarknaden och som inte har lust till att sätta sig in i det asiatiska handikappspelet med kvart- och halvmål.

Europeiskt handikappspel går alltså ut på att ge underdogs en chans att vinna om de inte förlorar med ett betydande antal mål. Gentemot asiatiskt handikappspel finns alternativet för oavgjort kvar när man spelar europeiskt, vilket därmed gör det till en spännande bettingmarknad för bettern.

RSS
Follow by Email
Instagram